Οι πανάδες αποτελούν διαταραχές μελάγχρωσης του δέρματος. Πρόκειται για  αθροίσεις πυκνής μελανίνης και είναι πιο συχνά εμφανείς σε άτομα με σκούρα επιδερμίδα. Οι πανάδες δεν έχουν αυξημένο αριθμό κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα), αλλά αντί αυτού έχουν κύτταρα που υπέρπαράγουν κόκκους μελανίνης αλλάζοντας τον χρωματισμό του δέρματος. Οι πανάδες εντοπίζονται συχνότερα σε περιοχές του προσώπου όπως το μέτωπο, τα ζυγωματικά, τη μύτη το πηγούνι, το άνω χείλος, καθώς και στον λαιμό, τον θώρακα και τα χέρια.

  • Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο είναι ένα από τα κύρια αιτία της ανάπτυξης πανάδων. Η εμφάνισή τους είναι εντονότερη όταν η έκθεση στον ήλιο συνδυάζεται με τη λήψη φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, την εφαρμογή κάποιων καλλυντικών ή τη χρήση ιατρικών σκευασμάτων.
  • Οι πανάδες επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες επίσης.
  • Ορμονικές ανωμαλίες (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες)μπορεί να προκαλέσουν την δημιουργία πανάδων, καθώς τα οιστρογόνα υπέρ διεγείρουν τα κύτταρα της χρωστικής προκαλώντας την υπερπαραγωγή χρώματος με την έκθεση στον ήλιο. Στην εγκυμοσύνη οι πανάδες που εμφανίζονται ονομάζονται  χλόασμα και συνήθως υποχωρούν μόνες τους μετά τον τοκετό.
  • Η εμφάνιση πανάδων συνδέεται επίσης με τη φυσική διαδικασία γήρανσης του δέρματος, με την εμμηνόπαυση, καθώς και με άλλες διαταραχές της ομαλής ορμονικής παραγωγής που προκύπτουν όσο μεγαλώνουμε. Αναλύσεις σε μικροσκοπικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι σε αυτό το στάδιο οι πανάδες οφείλονται και σε έλλειψη ιχνοστοιχείων, βιταμινών και αμινοξέων.
  • Πανάδες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους όταν μετά από την αποτρίχωση προσώπου, δε γίνει τακτική χρήση αντηλιακής προστασίας
  • Τέλος, το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι άλλη μία βασική αιτία για πανάδες. Καθώς δε διαθέτει την απαιτούμενη μελανίνη για να απορροφά το υπεριώδες φως, τα χρωστικά κύτταρα παράγουν μελανίνη με αυξημένο ρυθμό.

Στόχος της θεραπείας της λεύκανσης είναι η διείσδυση ενεργών βιταμινών μέσα στο δέρμα και κυρίως βιταμίνης C, που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό υγιούς κολλαγόνου και για την ομαλοποίηση των μελανοκυττάρων, τα οποία ευθύνονται για τον χρωματισμό της επιδερμίδας.

Μια ενισχυμένη θεραπεία με αντιοξειδωτικά προϊόντα, συμβάλλει στην αποκατάσταση του φωτογηρασμένου δέρματος, ενώ συμβάλλει και στον αποχρωματισμό των πανάδων. Ταυτόχρονα, επαναφέρει την ελαστικότητα, τη φωτεινότητα και τον τόνο του δέρματος, λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.